poniedziałek, 25 stycznia 2016

W bezglutenowej Kuchni: Guacamole

Awokado. 






Owoc coraz bardziej popularny. Czytając informacje na jego temat - wcale mnie to nie dziwi. Bowiem jest ono bogate w witaminy A, B1, B2, C, E, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Zawiera także wapń, fosfor i potas, a także błonnik. Jest idealny dla wielu schorzeń, a przede wszystkim pomaga im przeciwdziałać. Zawiera nie wiele węglowodanów. 

...i tak można wypisywać, rozpisywać, opisywać jego wspaniałości. 

OK. Kupiliśmy już ten owoc i co z nim zrobić? Poniżej jedna z wielu opcji podania awokado. Moja ulubiona, szybka w wykonaniu i pyszna:)

GUACAMOLE - czyli meksykańska pasta z awokado. 




Owoc, który zamierzamy wykorzystać powinien być dojrzały. Czy taki jest poznamy gdy lekko ściśniemy owoc, gdy jest miękki, jego szypułka niezbyt jasna ani niezaciemna, skórka ciemniejsza - jest idealny. Jednak gdy jest jeszcze twardy - dobry sposób to włożenie go do papierowej torby na 1-2 dni. 

Awokado rozcieramy widelcem. 




Skrapiamy sokiem z cytryny - ok. 1-2 łyżeczki. Pasta pozostanie wówczas zielona. (Cytrynę, która jest na zdjęciu, dostałam od znajomego, który wrócił kilka dni temu z Grecji. Jej zapach jest niesamowity! Coś totalnie innego jak te ze sklepu.)




Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora.




Posiekaną cebulkę (ja użyłam akurat czerwonej, ale to zależy od Was jaką bardziej lubicie.)




Przyprawy: sól, pieprz, trochę ostrej papryki. Można dodać łyżkę oliwy, co pomoże lepiej połączyć składniki.




Gotowe.




Czas przygotowania to ok. 15 minut. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem :)


Smacznego,

   aga


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz